Update van 21 februari 2023

1. De varkensprijzen

Vion doet er nog een klets bij en verhoogt met 6 cent. De deelstukken stijgen ook verder. De afzet van het vlees schijnt vrij moeizaam te verlopen. Er zit dus flink wat stress op de markt maar voorlopig blijven we gespaard van huisprijzen. De Duitsers zullen woensdag waarschijnlijk nog een beetje stijgen.

Prognose: Beetje hoger

2. De olie

Wegens President’s-Day gisteren was er weinig beweging  aan het oliefront. De olie bleef in de omgeving van de 84 Dollar.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn maandag grofweg vlak gesloten. De volumes waren laag omdat de Amerikaanse beurzen de deuren gesloten hielden vanwege de viering van President’s Day. De markt kijkt uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag en de inflatiecijfers op vrijdag. Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in januari op maandbasis zijn gedaald met 1,0 procent. Op jaarbasis liepen de producentenprijzen met 17,8 procent op. Dit is echter wel minder dan in de voorgaande maanden. In december stegen de prijzen nog met 21,6 procent en in november met 28,2 procent.

In België hebben we grote zorgen. Medewerkers van Plopsaland klagen over grensoverschrijdend gedrag en pesterijen. Een intern en extern onderzoek moeten klaarheid brengen. Arme kabouter Plop, straks moet hij nog naar de rechtbank.

Man: schat, ‘k heb een glas loate valle

Vraa: wacht, ik kom me den beustel!

Man: zoe dringend is’t nie zenne…

… ge meugd oek te voet kome!

(…en toengs begon den ambras)