Update van 20 september 2022

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk conform de prijzen die gegeven worden voor de deelstukken. Het aanbod is laag en de varkens gaan goed weg. Helaas blijft de retail drukken en is het aanbod nog te hoog om hogere prijzen af te dwingen. De toekomst zal uitwijzen of het zo ver komt. Intussen nemen in Denemarken en Duitsland slachthuizen afscheid van hun werknemers aan de band wegens een te krappe aanvoer. Ook hier in België wordt gesnoeid in de slachtdagen. Al bij al is de markt redelijk in evenwicht.

Prognose: gelijk

2. De olie

De olieprijs is een ongecontroleerd projectiel. Gisteren zat er tussen de hoogste en de laagste notering maar liefst 5%. Een stevige dip in de voormiddag werd gevolgd door een flinke stijging in de namiddag.

3. De beurs

De markten eindigden de eerste dag van de handelsweek verdeeld. Beleggers kijken uit naar de beleidsvergadering en het daarop volgende rentebesluit van de Federal Reserve. De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank de rente woensdagavond met 75 basispunten zal verhogen, of mogelijk zelfs met 100 basispunten. Tot woensdag zal er weinig richting gegeven worden aan de markten.

In Engeland is de queen gisteren met heel veel bombarie begraven. Naar het schijnt zouden 4 miljard mensen de begrafenis voor een stuk gevolgd hebben. Het is me nog steeds een raadsel waarom mensen aandacht willen schenken aan dergelijke figuren. Dit weekend stond zowat hun volledige vermogen en de inkomsten hiervan beschreven in de krant “De Tijd”. De fenomenale rijkdom, de privileges (geen successierechten). De gronden tot 22 km in zee, zijn eigendom van de kroon. Iedere windmolen in zee betaalt huur aan Charles en co. Bijna alle panden in Regent Street (1km lang) zijn eigendom van kroon. Die mensen moesten compleet genegeerd worden. In plaats van stilte en respect hadden de Engelsen hun woede moeten uiten over zoveel makkelijk verdiend geld. Voor mij echt onbegrijpelijk als 1/3 van de bevolking in Engeland al moet besparen op z’n eten. Een kist van dennenhout en de oven binnen. Klaar!

Koning Filip van België heeft een uitnodiging ontvangen van de Maastrichtse Mosa fabriek voor een rondleiding. In eerste instantie lijkt het hem wel wat, maar dan realiseert hij zich dat Nederlanders maar al te graag Belgenmoppen maken, iets waar hij niet blij mee is. Hij besluit echter toch te gaan, om een dusdanig goede indruk achter te laten, zodat die Nederlanders eens zien dat Belgen helemaal niet zo dom zijn. Aangekomen in de Mosa fabriek ziet koning Filip allerlei interessante dingen, maar wat hem het meeste opvalt, is dat er arbeiders lopen met groene helmen, en arbeiders met rode helmen. Hij besluit hier eens een slimme vraag over te gaan stellen, dus hij vraagt aan de directeur die hem rondleidt wat dit verschil in kleur te betekenen heeft. Deze complimenteert koning Filip met zijn goede vraag waarop Filip natuurlijk apetrots is. Helaas voor Filip echter zegt de directeur dat de arbeiders met groene helmen Nederlanders zijn, en dat de arbeiders met rode helmen Belgen zijn. De Belgen zijn volgens de directeur dommer, en dienen daarom beter op te vallen. Iedereen kan natuurlijk begrijpen dat dit olie op het vuur is voor koning Filip. Diep verontwaardigd vraagt hij aan de directeur hoe hij tot een zo onware uitspraak kan komen. Dit kan en zal toch niet waar zijn. Belgen zijn toch zeker niet dommer dan Nederlanders. De directeur moet dit echter ontkennen en zegt dat hij het koning Filip wel zal demonstreren. Hij roept een Belgische arbeider bij zich en zegt: "Ga eens bij mij thuis kijken of ik er ben!". "Dat is goed baas", zegt de Belgische arbeider, en hij loopt vrolijk weg. Peinzend mompelt koning Filip zo een beetje: "Dat is inderdaad dom, hij had veel beter even kunnen bellen.”