Update van 20 oktober 2022

1. De varkensprijzen

VEZG geeft ons een koude douche. Er gaat 10 cent van de prijs af. Ondanks een flink aantal onbezette slachthaken lukt het de slachterijen om met huisprijzen op de proppen te komen. Vlees wordt mondjesmaat aangekocht door de retail. Met 1 november op een dinsdag hebben ze een troef in handen om de markt naar hun hand te zetten. Verschillende slachthuizen zullen 2 dagen niet slachten. Hierdoor ontstaat waarschijnlijk opnieuw een propje dat de volgende weken opgekuist moet worden. En zo denderen we van de ene ontgoocheling in de andere.

Prognose: lager

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 14 oktober daalden de voorraden ruwe olie met 1,7 miljoen vaten tot 437,4 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 114.000 vaten tot 209,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 124.000 vaten tot 106,2 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 89,5 procent. Dat was 89,9 procent een week eerder. De olieprijs reageerde positief op het bericht en sloot 2.5% hoger op 92.5 Dollar. Deze morgen staan we opnieuw 93

3. De beurs

De Europese aandelenmarkten schommelden woensdag tussen lichte winsten en verliezen, waarbij zorgen over de hoge inflatie, een vertraging van de economie en het verkrappende beleid van centrale banken wereldwijd boven de markt bleven hangen. Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in september in de eurozone met 9,9 procent zijn gestegen, tegen een prijsstijging van 9,1 procent in augustus. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,2 procent. Ook in het VK stegen de consumentenprijzen in september, met 10,1 procent in een iets hoger tempo dan in de voorgaande maand, terwijl de producentenprijzen met 20,9 procent juist iets minder stegen dan in de voorgaande maand. Nou, nou, die brexit heeft toch geen deugd gedaan. Je spaargeld verdampt ginder sneller dan een sigaret. Liz Truss zal snel naar het gekkenhuis afgevoerd worden.

Tijdens een bezoek aan een verpleeghuis vroeg ik aan de directeur wat het criterium is om een patiënt opgenomen te krijgen. “wel” zei de directeur, “we vullen de badkuip met water, dan krijgt de patiënt een theelepel, een theekop en een emmer. Dan vragen we hem/haar om de badkuip leeg te maken.”

“Oh, ik snap het”, zei ik, “een normaal persoon gebruikt de emmer, omdat die groter is dan een theelepel of een theekop”

“Nee” zei de directeur, “een normaal persoon zou de stop uit de badkuip trekken.”

“Wilt u een bed bij het raam of in het midden?”