Update van 20 december 2022

1. De varkensprijzen

AANDACHT! KERSTMAANDAG 26 DECEMBER 2022 ZIJN WE GESLOTEN. GELIEVE TIJDIG TE BESTELLEN.

Vion blijft gelijk. De toon is hiermee gezet. We fietsen waarschijnlijk met z’n allen het eindejaar uit met een gelijke prijs. Het aanbod varkens zal volgend jaar in België, Nederland, Duitsland en Denemarken lager liggen dan dit jaar. De slachtwereld weet dit ook en het is beter iedereen wat tevreden te houden en voorzichtig de omschakeling naar 2023 te maken.

2. De olie

De olieprijs lijkt naar een evenwicht te zoeken rond de 80 Dollar. Het sfeertje is zenuwachtig. Men kan moeilijk inschatten wat de Arabieren gaan doen. Er zijn er die zeggen dat ze hun productie op hetzelfde peil zullen houden maar anderen denken dat door de coronauitbraken in China de economie opnieuw een versnelling lager zal schakelen. Hierdoor bestaat de kans dat er toch Ja-knikkers buiten bedrijf gesteld zullen worden.

3. De beurs

Na een lichtgroene opening hervatten de Amerikaanse aandelenmarkten maandag de neerwaarts trend, vanwege de aanhoudende angst voor een recessie. Beleggers maken zich de laatste tijd steeds meer zorgen over een recessie die volgens hen zo goed als onvermijdelijk is, gezien de vastberaden agressieve houding van grote centrale banken, als de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank in hun strijd tegen de hoge inflatie.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in december verder is verslechterd. De vertrouwensindex daalde van 33 tot 31, terwijl de markt rekende op een stijging van 34. Vandaag zal Europa fors lager openen.

In België is het paleis tussenbeide gekomen in het dispuut omtrent “Belgische excuses aan de voormalige koloniën”. Een parlementaire commissie had zich 2 jaar mogen buigen over dit banale feit. Eind vorige week was het rapport klaar. Het paleis rook onraad (Schadevergoedingen voor het schrikbewind van Leopold 2 in Congo)  en belde eventjes de top van de P.S. en waarschijnlijk ook de grootste Belgicist, De Croo. Herman is altijd de poulain geweest van Boudewijn en later schuinmarcheerder Albert. Alexander die ook al in de “Panorama” gestaan heeft met een Italiaanse escortdame zal ongetwijfeld het paleis de nodige rugdekking bezorgd hebben. Soulmates for ever.

We eindigen dan ook met de woorden van Barbara Pas in het parlement: Was het niet uw vader die zei: “De Croo dat schrijf je met 2 nullen.”

Voor mensen die het interesseert: U kan het boek “De Croo met 2 nullen” niet meer bestellen in de boekhandel.