Update van 2 februari 2023

1. De varkensprijzen

Duitsland verhoogt met 8 cent. Dat is precies wat we willen. Stijgende varkensprijzen en dalende voederprijzen. De sector kan zijn wonden beginnen likken. Duitsland geraakt onvoldoende aan varkens en bestelt meer bij ons. Vlak voor het carnavalverlof is dat een mooie opsteker. Binnen een 2-tal weken drinken de Duitsers en de Nederlanders hun gal tegen hun longen, zeker na 2 jaar covid. Daartussenin zal er wel eens een worst verorberd worden maar meestal draait de vleesconsumptie in die periode op een laag pitje. Daarom is het veelbelovend dat men de prijs flink naar boven toe bijstelt.

Prognose: Hoger!

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week opnieuw gestegen, waar een gelijke hoeveelheid was verwacht. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 27 januari stegen de voorraden ruwe olie met 4,1 miljoen vaten tot 452,7 miljoen stuks. De benzinevoorraden liepen op met 2,6 miljoen vaten tot 234,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel groeiden met 2,3 miljoen vaten tot 117,6 miljoen stuks.  Er was vooraf gerekend op een stabiele voorraad ruwe olie, 0,9 miljoen meer vaten benzine en 1,0 miljoen minder vaten stookolie en diesel. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 85,7 procent. Dat was een week eerder 86,1 procent. Het is duidelijk dat de Amerikaanse economie begint te vertragen. Dat kan wel eens zijn gevolgen hebben voor de olieprijs.

3. De beurs

Zoals verwacht verhoogde de Fed de rente met 25 basispunten. Aanvankelijk reageerde de beurs negatief op het rentebesluit, mogelijk omdat verdere renteverhogingen werden aangekondigd. Tijdens de toelichting van Powell sloeg de stemming om naar positief. De Fed-voorzitter noemde de recente ontwikkelingen echter bemoedigend. "Het proces van desinflatie dat op weg is, bevindt zich echt nog in een vroege fase", zei Powell. " Hierop knalde de 10-jaarsrente naar beneden, de Nasdaq vloog omhoog. Het heeft er alle schijn van dat we aan de opwaartse rit begonnen zijn.

Op de voorpagina van HLN prijkte seksuologe Chloe De Bie met een stappenplan om de relatie met onze partner te verbeteren. Haar advies: Ga vreemd met uw partner!

Ik los het anders op. Ik probeer gewoon problemen te vermijden. Daarom is mijn advies: Voor een koppel is het heel belangrijk om het evenwicht te behouden. De ene dag heeft zij gelijk. De andere dag heeft hij ongelijk.