Update van 18 oktober 2022

1. De varkensprijzen

Vion Nederland blijft gelijk en volgt hiermee de trend van VEZG vorige week. Vion verlaagde wel z’n Duitse prijs met 5 cent terwijl Tonnies dit niet deed. De vraag is nu wat er deze week in Duitsland zal gebeuren. Het aanbod aan varkens is er al 2 weken op rij opgedroogd tot 650.000 varkens. Met nog een flink aantal stoppers te gaan lijkt de Duitse slachterijwereld nog een schim van zichzelf. 3 jaar geleden hingen er soms 1.200.000  varkens aan de slachthaak en zakten we bijna nooit onder de 1000 000 varkens. Het estafettestokje wordt nu doorgegeven aan de Spanjaarden. Als we boerenbusiness mogen geloven dan ziet het er beroerd uit deze week. Het aanbod aan varkens is in Nederland wel zeer ruim en we geraken eigenlijk niet treffelijk op de exportmarkten, deze worden ingenomen door de Amerikanen. Van invriezen aan deze energieprijzen is geen sprake. Integendeel er worden waarschijnlijk diepvriezers leeg gereden. Het plaatje oogt niet fraai als we het Nederlandse boerenblad mogen geloven voor deze week.

Prognose: net zoals enkele weken geleden, als de Duitsers zakken gaan we mee naar beneden maar dat is niet 100% zeker. We dienen wel te zeggen dat de druk van de retail immens is op dit ogenblik. Langs de baan horen we verhalen die iedere verbeelding tarten. De warenhuizen doen er alles aan om de factuur voor de consument naar beneden te halen.

2. De olie

De olie steeg gisteren een beetje, vooral door een verzwakkende Dollar. De langere termijntrend blijft negatief.

3. De beurs

De Europese aandelenmarkten stegen maandag nadat de nieuwe Britse minister van financiën Jeremy Hunt aanvullende stappen aankondigde om de Britse begroting weer op orde te krijgen. Hunt is zelfs nog een stap verder gegaan dan waar markten op hadden gerekend. Van de oorspronkelijk 45 miljard pond aan stimulering is er nu nog zo'n 20 miljard pond over. De Amerikaanse aandelenmarkten startten de handelsweek hoger. Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de bedrijvigheid in de regio New York in oktober verder is gekrompen. De Empire State index verslechterde met acht punten tot -9,1. Er zijn steeds meer tekenen dat de economie begint te verzwakken en de inflatie onder controle komt. Ook de gasprijs zet z’n daling verder.

In Amerika is er grote ophef bij Beyond Meat. De beursgenoteerde maker van kunstvlees heeft zijn operationeel directeur de laan uit gestuurd nadat hij iemand in de neus had gebeten tijdens een handgemeen. Blijkbaar zitten de eiwitten nog niet helemaal goed in het recept want de man heeft duidelijk behoefte aan echt vlees.

                 Weet je waarom vegetarische vrouwen niet schreeuwen in bed?

                 Ze willen niet toegeven dat ze een stuk worst lekker vinden!