Update van 18 augustus 2022

1. De varkensprijzen

Duitsland verhoogt met 7 cent. De Nederlanders volgen in het spoor van VEZG met 6 cent. Het aanbod aan varkens is laag. Sommige slachthuizen laten de band trager draaien. Het warme weer heeft gezorgd voor lagere gewichten en met de stijgende prijzen in het vooruitzicht worden de varkens ook ingehouden. Dit alles op een ogenblik dat de industrie terug opstart

Prognose: Hoger

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 12 augustus daalden de voorraden ruwe olie met 7,1 miljoen vaten tot  425,0 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 4,6 miljoen vaten tot 215,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen wel, met 0,8 miljoen vaten tot 112,3 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,5 procent. Dat was 94,3 procent een week eerder.

Het vooruitzicht van een hernieuwde Iraanse nucleaire deal die de export van olie zou stimuleren blijft boven de markt hangen. Gisteren leek er weer wat onzekerheid te zijn en de olie ging daarop terug wat hoger.

3. De beurs

Uit de notulen van de FED bleek gisteren dat de leden er tijdens hun beleidsvergadering eind juli over eens waren dat ze de rentetarieven voldoende moeten blijven verhogen om de economie te vertragen en dat ze de rente waarschijnlijk op dat niveau moeten houden totdat duidelijk is dat de inflatie vertraagt. De beurs werd hier niet happy van en sloot behoorlijk lager. De inflatiecijfers van augustus die in september vrij gegeven worden zullen dan ook doorslaggevend zijn.

Verder waren er tegenvallende inflatiedata uit het Verenigd Koninkrijk. De consumentenprijzen stegen in juli nog iets harder. De Britse prijzen stegen op jaarbasis met 10,1 procent. Dat was een maand eerder 9,4 procent. In de afgelopen 40 jaar stond de inflatie niet zo hoog. 1 op 3 Britten bespaart nu op voedsel.

Gisteren verscheen er een prachtig filmpje van de paus die onverwachts een kind aan zijn troon kreeg tijdens z’n speech. U kan dit bekijken via HLN.

Onze kerkvader liet ook weten dat vanaf de leeftijd van 70 jaar overspel niet meer beschouwd wordt als een zonde maar als een mirakel…