Update van 17 augustus 2023

1. De varkensprijzen

Vion gaf maandag al de verkeerde richting aan met een -5. Gisteren deed VEZG daar nog een schepje bovenop en knikkerde er 10 cent af. De zorgen blijven al 3 weken dezelfde. Door het uitvallen van de vraag omdat de industrie op een laag pitje draait en de afwezigheid van veel mensen die met vakantie zijn loopt de markt heel stroef. Er zit een klein propje varkens. Vanaf volgende week start de industrie opnieuw op. Hopelijk smelt het propje snel weg.

Prognose: lager

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten vanwege zorgen over de vraag naar olie uit China, 's werelds op één na grootste olieconsument. Tegenvallende Chinese macro-cijfers en zorgen over de vastgoedsector in het land geven aan dat de economie er volledig in het slop zit. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 11 augustus zijn gedaald met 6,0 miljoen vaten tot 439,7 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden afgelopen week met 0,3 miljoen vaten tot 216,2 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen juist met 0,3 miljoen vaten tot 115,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 93,8 naar 94,7 procent.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten na publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de notulen van de beleidsvergadering op 25 en 26 juli bleek dat de meeste Fed-functionarissen hun aanhoudende zorgen uitten over de 'aanzienlijk opwaartse inflatierisico's', wat een verdere verkrapping van het monetaire beleid zou kunnen vereisen. ’s Ochtend kregen we al de dramatische Chinese cijfers maar de impact bleef beperkt op de westerse beurzen. Europa sloot onveranderd. De jeugdwerkloosheid heeft in China gigantische proporties aangenomen. De Chinese overheid gaat nu een nieuwe berekeningsmethode voor de jeugdwerkloosheid toepassen want de huidige is verouderd…

In België doen we ook aan vernieuwing. Veroordeelden krijgen binnenkort een gesofistikeerde enkelband. Minister Demir showde enkele dagen geleden het nieuwe gadget. Gelukkig had ze haar benen geschoren. Demir kan zich blijkbaar makkelijker verplaatsen in het leven van een gevangene dan in het leven van een landbouwer. Ergens is dit logisch. Onze gevangenissen puilen uit van de mensen met een islam-achtergrond en laat dat nu net de godsdienst zijn die Demir ook aanhangt.

Wie heeft de triathlon uitgevonden?

Een Marokkaan! Hij ging te voet naar het zwembad en kwam met een fiets terug.