Update van 16 mei 2023

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. Het aanbod is laag, de vleesverkoop moeilijk. De slachtdagen die wegvallen zijn een zegen voor de slachthuizen want daardoor kunnen de slachthaken beter benut worden. Na OLH-Hemelvaart komt Pinksteren en enkele weken daarna is het al vakantie. Waarschijnlijk zijn we op weg naar een lange stabiele periode.

Prognose: Gelijk

2. De olie

We blijven rond de 75 Dollar hangen, soms eens er boven, soms eens er onder. De Dollar werd wat goedkoper gisteren en dat had een lichte opwaartse impuls op de olie.

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag voorzichtig positief geëindigd. Het sentiment wordt momenteel ook niet geholpen door het politieke theater rond het Amerikaanse schuldenplafond. De risico's hiervan zijn waarschijnlijk wat overdreven omdat we dit scenario al een paar jaar hebben zien ontvouwen. Steeds op het laatste moment werd een compromis gesloten. Afgelopen weekend kwamen er berichten dat gesprekken tussen het Witte Huis en de leiders in het Congres "constructief" waren en dat een tweede ronde van discussies is gepland op vandaag. Dit voedt het optimisme dat een oplossing nabij is. Amerika sloot over de ganse lijn hoger. De futures deze morgen geven wel een ander beeld.

In België is er maar 1 hoofdpunt. Remco Evenepoel heeft de Ronde van Italië moeten verlaten wegens corona. De ganse natie treurt om dit ontzettende verlies. Bijna werden 3 dagen van nationale rouw aangekondigd.

Een man ligt op zijn sterfbed, wetende dat het einde nabij is.

Rondom hem zitten z'n vrouw, dochter, schoonzoon, en een verpleegster.

De stervende richt zich tot zijn dochter en zegt: "Mariette, ik wil dat gij de huizen in de Zandstraat en al de aanpalende straten neemt".

Tot zijn echtgenote : "Rita, ik wil dat gij al de kantoren en de residentiegebouwen van de wijk van de Zonnestraat neemt".

En tegen de schoonzoon : "Pierre, en gij... awel gij krijgt de flatgebouwen rond het stadspark"...

De verpleegster is helemaal sprakeloos als zij dit allemaal hoort.

Nadat de man overleden is, zegt zij : "Madame Rita, wat moet uw man een hard werkende mens geweest zijn dat hij zoveel eigendommen heeft verworven!"

Waarop de echtgenote verbaasd: "Eigendommen? 't Gaat hier wel over zijn gazettenronde he!"