Update van 16 maart 2023

1. De varkensprijzen

VZEG gelijk. Het is lang geleden dat we onze update zo kort en bondig konden houden m.b.t. de varkensprijs. We hebben een mooi evenwicht tussen de vraag en het aanbod. Onderliggend is er zelfs wat opwaartse druk want internetbeurs verhoogt  met 2 cent en alle aangeboden partijen zijn verkocht. Dat ziet er prima uit.

Prognose: gelijk, misschien ietsje bij.

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.In de week eindigend op 10 maart stegen de voorraden ruwe olie met 1,6 miljoen vaten tot 480,1 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 2,1 miljoen vaten tot 236,0 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,5 miljoen vaten tot 119,7 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 88,2 procent. Dat was een week eerder 86,0 procent. De cijfers hadden weinig impact, de olie ging kopje onder samen met de beurzen. Nog amper 74 Dollar!

3. De beurs

Europese aandelen stonden woensdag sterk onder druk vanwege zorgen over een mogelijk faillissement van Credit Suisse. Het aandeel van de Zwitserse bank daalde meer dan 24,0 procent. Voorzitter Axel Lehmann zei woensdag dat het kapitaal en de balans van de bank sterk zijn en dat "het alle hens aan dek is" om de problemen aan te pakken. Inmiddels kijkt de markt ook uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vandaag. Analisten vrezen dat de ECB en de Zwitserse centrale bank mogelijk moeten ingrijpen als de problemen rondom Credit Suisse aanhouden. Nou, helemaal niks aan de hand hoor bij de Europese banken. De regels zijn veel strenger dan in Amerika en de kapitalisatie hebben ze ook beter voor mekaar werd eergisteren gezegd. Na amper 15 jaar zitten we terug met eenzelfde crisis, veroorzaakt door dezelfde groepen in onze samenleving. Bankiers die teveel risico nemen en ambtenaren (bij ons FMSA) die de boel niet controleren en enkel reikhalzend uitkijken naar hun buitensporig pensioen. Het gerecht zal niet optreden en de gelegaliseerde criminelen laten lopen (Zie ook de Fortis affaire = verjaard). Het wordt nu bang afwachten of onze deposito’s kunnen gegarandeerd worden.

In België maken we ons vooral zorgen over 2 opa’s uit de Wetstraat. De Croo en Bracke zullen het geld waarschijnlijk moeten terug storten. Een leger dure advocaten heeft bekeken wat mogelijk is om het geld terug te eisen en is tot besluit gekomen dat de inkomsten onterecht verworven zijn. Wordt vervolgd…

Kleinzoon en opa kijken TV

Kleinzoon: “Opa  wat bent u aan het doen?”

Opa: “Ik kijk een geschiedenisfilm”

Kleinzoon: “Maar dat is porno”

Opa: “ Dat is voor mij geschiedenis jongen”