Update van 16 juni 2022

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk ondanks steeds meer signalen dat de markt in de goede richting evolueert. Compaxo verhoogde gisteren met 4 cent en voegde meteen een positieve commentaar toe. Hoe dan ook dient de prijs volgende week door te stijgen anders verliezen alle slachthuizen die in hun wekelijkse nieuwsbrief reeds wekenlang de loftrompet bovenhalen alle credits. Enkele weken geleden hebben we het hier al aangehaald dat men moet ophouden met mensen valse hoop te geven.

Maar goed, terug naar de orde van de dag. VEZG plust niet omdat er een feestdag is in Polen, dat is nu de uitleg waarom de varkensprijs een pas op de plaats maakt en niet stijgt. Nochtans krijgen we via DCA de deelstukkenprijzen binnen en die gingen er met 5 tot zelfs 20 cent op vooruit. Dit zijn prijzen voor de binnenlandse markt, Nederland. We zien hier dat sommige slachthuizen veel moeite hebben om de varkens op te nemen, anderen hebben het minder lastig. De barbecues zullen zonder meer boven gehaald worden op vrijdag en zaterdag. Varkensvlees heeft nog steeds zijn plaats op het houtskool. Hierdoor kan er de komende dagen wel extra marge gemaakt worden. Hopelijk sijpelt hiervan wat door naar de varkenshouder.

Prognose: We houden het dan ook op een gelijke tot iets hogere prijs.

2. De olie

De olie: De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 10 juni stegen de voorraden ruwe olie met 2,0 miljoen vaten tot 418,7 miljoen stuks.  

De benzinevoorraden daalden met 0,7 miljoen vaten tot 217,5 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen ook met 0,7 miljoen vaten, tot 109,7 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 93,7 procent. Dat was een week eerder nog 94,2 procent. De olie liet zich door deze cijfers niet van de wijs brengen en eindigde rond de 120 Dollar.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten nadat de Fed de belangrijkste rente verhoogde met 75 basispunten, de sterkste verhoging sinds 1994. De beurs trok zich dus niks aan van de forse rentestijging. Blijkbaar snappen ze in Amerika beter dan hier dat de waarde van het geld omhoog moet als de inflatie torenhoog is. De volgende renteverhogingen zijn al aangekondigd voor de komende maanden.

In België laten we ons verder pluimen door de overheid en de ECB. De inflatie bedraagt 9.6% en de intrest op de spaarboekjes is zo goed als nul. Dat wil zeggen dat iemand met een spaarboek van 250.000 Euro, dit jaar 25000 Euro armer wordt. Dit komt omdat onze ellendige bankiers nog steeds gratis geld tanken bij de ECB en uw en mijn gespaard geld niet nodig hebben. Bij de vorige grote inflatieperiode in de jaren 70 kregen onze moeders en vaders tenminste 12 tot 15% intrest. Zo bleef de koopkracht toch behouden. We worden genaaid waar we bij staan maar reageren niet.

Mauritz: “Papa, hoe heette de schoonmoeder van Adam?”

Papa: “Adam had geen schoonmoeder, hij leefde namelijk in het paradijs”