Update van 16 augustus 2022

1. De varkensprijzen

Vion verhoogde gisteren met 6 cent en zet daarmee de trend verder. De ingrediënten zijn dezelfde als vorige week: De industrie start opnieuw op, de export naar Polen en Roemenië loopt lekker en de Chinezen nemen vlot de poten en de oren op. Daarnaast zien we de onderdelen op de binnenlandse markt scherp stijgen. Het lekkere weer doet de rest.

Prognose: beetje hoger.

2. De olie

De olieprijs is maandag gedaald. De macrodata uit China brachten geen goed nieuws voor het zwarte goud. Naast zwakke Chinese data waren er ook teleurstellende economische cijfers uit Amerika waar de Empire State index flink verzwakte. Naast de bovengenoemde twee factoren zijn de verwachtingen rond de Iraanse nucleaire deal een belangrijke factor die ook de olieprijs lager drijft.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. De winsten werden in de afgelopen weken aangejaagd door positieve nieuwsberichten die erop duidden dat de inflatiepiek achter de rug is. Maandag was het sentiment aanvankelijk terughoudend na tegenvallende Chinese macrodata en een zwakke Empire State Index voor de productiviteit van het bedrijfsleven in de Amerikaanse regio New York maar al snel ging de beurs omhoog omdat de rentes en de olie de weg naar het zuiden vonden.

In België werd in het nieuws terecht veel aandacht besteed aan de Taliban. Deze laatsten hebben nu 1 jaar de macht in Afghanistan overgenomen. De vrouwen zijn er sedertdien zowat al hun rechten kwijt geraakt. Een drama over de ganse lijn voor de economie en de gezondheidszorg.

Mohammed komt bij de dokter en zegt: “Elke keer als ik seks heb met een blank meisje doen mijn ogen pijn.”

Dokter: “Dat komt waarschijnlijk door de pepperspray.”