Update van 15 november 2022

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. Dat is toch al iets. De slachterijen in Duitsland blijven stemming maken maar tot nu toe (de laatste 3 weken) is alles gelijk gebleven. De vraag is of ze deze week hun slag thuis halen en de varkens doen zakken. Mijn gevoel zegt dat het iets beter gaat richting onze oosterburen en dat een verlaging niet makkelijk zal gaan. VZEG zal zich hard verzetten en er is ook nog Eurotier deze week in Hannover. In België loopt het vrij stroef en is het passen en meten bij sommige slachterijen. Eindejaar komt er aan, iedereen begint nu al varkens door te geven voor december. De planning kan wel eens gauw vol komen te zitten. Kortom het aanbod zal alles bepalen. Hopelijk blijft het onder controle.

Prognose: Gelijk

2. De olie

Oliekartel OPEC heeft zijn ramingen voor de groei van de vraag naar olie voor de vijfde keer sinds april verlaagd. Dit bleek maandag uit het maandrapport voor november van het kartel. De Organisatie van olie-exporterende landen, OPEC, zei maandag dat de vraag naar olie dit jaar met 2,55 miljoen vaten per dag zal toenemen, 100.000 vaten per dag minder dan de vorige voorspelling. Het oliekartel verlaagde ook zijn ramingen voor volgend jaar. In 2023 zal de vraag naar verwachting stijgen met 2,24 miljoen  vaten per dag, wat eveneens 100.000 vaten per dag minder is dat de vorige raming. De neerwaartse bijstelling komt voort uit zorgen dat een snellere inflatie en snel stijgende rentetarieven wereldwijd zullen drukken op de energiebehoeften.

3. De beurs

Europese aandelenmarkten stegen maandag, gesteund door de gedeeltelijke versoepeling van de coronavirusmaatregelen in China en ondanks een waarschuwing van een functionaris van de Fed dat het gevecht om de inflatie te beteugelen nog een 'weg te gaan' heeft. De uitspraak had in Amerika wel effect en daar daalden de beurzen. Daarnaast haalde de markt steun uit berichten dat de Chinese centrale bank en de belangrijkste toezichthouder een reeks maatregelen hebben aangekondigd om de vraag naar en het aanbod van woningen te stimuleren.

In België heeft Van Quickenborne het niet onder de markt. Nadat Yassine Mahi (klinkt zeer Europees) een agent overhoop stak 3 dagen geleden moet onze Minister van Justitie het zwaar ontgelden. Quickie vindt het al langer leuk om de nultolerantie in te voeren vooral voor mensen die 121 rijden i.p.v. 120. Zware criminelen in bedwang houden is een ander paar mouwen…

Ik vind Sinterklaas de beste buitenlander die er is!

Hij komt, geeft wat, en vertrekt weer.