Update van 15 december 2022

1. De varkensprijzen

VEZG blijft op hetzelfde niveau als vorige week. Internetbeurs deed eergisteren zeer vreemd door de prijs met 5 cent te verlagen. De week ervoor waren nochtans alle contracten verkocht. Zoiets wijst altijd op een goed lopende markt. De move van internetbeurs is dan ook bizar te noemen. Ze liepen bij internetbeurs wel al redelijk vooruit op de muziek dat dient gezegd te worden.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 9 december stegen de voorraden ruwe olie met 10,2 miljoen vaten tot 424,1 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 4,5 miljoen vaten tot 223,6 miljoen vaten. En de voorraden stookolie en diesel stegen met 1,4 miljoen vaten tot 120,2 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 92,2 procent. Dat was een week eerder 95,5 procent. Er werd geen rekening gehouden met deze cijfers, de olie ging opnieuw vlotjes hoger met dank aan een zwakkere Dollar en afzwakkende coronamaatregelen in China.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag iets lager gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Het was een rustige handelssessie voorafgaand aan het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De markt rekende gisterenavond op een verhoging van de rente met 50 basispunten en die kwam er ook. In een toelichting op het rentebesluit zei voorzitter Jerome Powell dat de markt er op moet rekenen dat aanhoudende renteverhogingen passend zullen zijn. Hij benadrukte dat de Amerikaanse centrale bank nog steeds vastbesloten is om de inflatie terug te brengen naar het gewenste niveau van 2 procent. Powell zei zich bewust te zijn van de risico's die de hoge inflatie met zich meebrengt. Na deze toelichting zakte de beurs fors weg om daarna licht lager te sluiten.

In België wringt onze grote baas zich in al bochten om de gelekte whatsapps te ontkrachten. De Croo wordt steeds meer afgeschilderd als gepatenteerd leugenaar. Helaas is het ultieme bewijs nog niet geleverd. We kunnen er ons hoofd op verwedden dat de komende weken er opnieuw wat aan de oppervlakte zal komen. De puinhoop die deze regering geschapen heeft is enorm. Het mag misschien vreemd klinken maar politici struikelen niet over een puinhoop maar eerder over een steentje. Dat lijkt te gaan gebeuren voor de man uit het mooie Brakel.

Bij de socialisten is het ook kommer en kwel. Of is het misschien Conner en kwel. Normaal is onze Conner elke dag te zien op tv maar sinds er een kliek socialisten op heterdaad werden betrapt met koffers vol smeergeld heeft niemand onze Conner nog gezien… Wij maken ons zorgen!