Update van 14 maart 2023

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk, de deelstukken ook. Er is weinig beweging op de markt, alles gaat zo’n beetje z’n gangetje. Supermarkten lijken zich neer te leggen bij de hogere prijzen die afgedwongen werden door de slachthuizen de laatste weken.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De olie zakte gisteren naar 80 Dollar nadat een tweede bank in Amerika kopje onder ging. De Dollar zocht hierdoor de weg naar het zuiden. Normaliter zie je de olie dan wat stijgen. Gisteren gebeurde dit niet en dat houdt in dat de olie niet direct als een vluchthaven wordt gezien. Dit in tegenstelling tot goud en andere edelmetalen.

3. De beurs

Na Silicon Valley Bank vorige week stortte een andere middelgrote bank, First Republic Bank, gisterennamiddag op Wall Street met 70 procent in, voordat haar notering door de markttoezichthouder werd opgeschort. Ook andere banken liggen onder vuur, waaronder Western Alliance Bancorporation uit Phoenix, dat maandag tot 40 procent verloor. Het ellendige volkje (bankiers) dat al sinds de 15e eeuw parasiteert op uw en mijn zweet slaagt er na 15 jaar (2008) in om de financiële markten opnieuw op zijn grondvesten te laten daveren. Hun andere parasitaire soortgenoten (ambetantenaren) die via allerlei controlemechanismen ons moeten behoeden voor dergelijke calamiteiten hebben ook nu opnieuw niks in het snotje gehad (zie ook 2008). Gelukkig is er nog altijd de Fed die donderdag al meteen alle geldkranen open draaide om groter onheil in te dijken. Dit is meteen het einde van de verstrakking en de oplopende rentes. De rommelobligaties zullen opnieuw met zelfgedrukt geld opgekocht worden en de balansen van de centrale bankiers verder laten aanzwellen. Of de beurzen hier meteen veel zullen onder lijden hangt af van hoe zwaar Europa en andere werelddelen besmet geraken. Aan de beurskoersen van de banken te zien is men er toch niet meteen gerust in maar de scherp dalende rentes zullen in eerste instantie de beurzen gedeeltelijk ondersteunen. Het gratis geld is na amper 1 jaar terug van weg geweest.

In België is er een stikstofakkoord. Na de slechte cinema van 2 weken terug werden de excellenties het plots snel eens. Zelfs de scheldpartijen leken maar een faits divers geweest te zijn. Cd&V is gelukkig met een dooie mus en krijgt zeer veel Bouchez-gehalte. D.w.z. veel schreeuwen maar uiteindelijk niks doen en al zeker niet de regering laten vallen. Het alcoholverbod in het Vlaamse parlement van enkele weken terug heeft nog niet geleid tot betere beslissingen. Nu, dat is normaal, het schijnt dat hersencellen niet opnieuw aangroeien.

De kinderen van een lagere school krijgen les over moraal. Ze krijgen als opdracht thuis aan hun ouders te vragen een verhaal te vertellen waaraan een “moraal” verbonden is. Wanneer ze terug in de klas komen, mogen ze vertellen wat ze gehoord hebben.

Mieke vertelt : "Mijn ouders zijn kippenboeren, ze hebben een legbatterij. Op een dag hadden ze in de auto een mand eieren staan. Ze reden over een grote bobbel in de weg, waardoor de eieren braken" de moraal luidt: "Wees zeer voorzichtig met fragiele voorwerpen".

Elsje vertelt : "Mijn grootouders hebben ook een kippenboerderij, maar zij kweken kuikentjes. Op een dag hadden ze wel twintig eitjes. Ze verwachtten dus ook twintig kuikentjes. Ze verzorgden de eitjes heel goed, maar toch zijn er maar vijftien van uitgekomen". De moraal luidt : "Tel je kuikentjes pas als ze uitkomen".

Dan nu aan Anneke :"Mijn papa heeft verteld over ons tante Magda". Ons tante Magda is piloot bij de luchtmacht en heeft meegevochten in Desert Storm.

Op een dag werd haar vliegtuig geraakt en moest ze springen. Het enige dat ze bij had was een fles whisky, een machinegeweer en een zakmes. Terwijl ze aan haar parachute bengelde, dronk ze de fles whisky leeg, dan was ze die al kwijt. Toen ze beneden kwam, werd ze omsingeld door wel zeventig Irakezen. Ze pakte haar machinegeweer en schoot het leeg, vijftig Irakezen vielen dood neer. Met haar zakmes kon ze er nog vijftien doden, toen brak het mes af. De vijf laatste heeft ze met haar blote handen gedood. De juf kijkt Anneke ontdaan aan en vraagt na enige stilte, "En ", vraagt de juf, "Wat is de moraal van dit verhaal?"

Anneke antwoordt: "Blijf uit de buurt van tante Magda als ze gezopen heeft !"