Update van 14 juli 2022

1. De varkensprijzen

VEZG houdt het gelijk maar Tonnies vraagt -10 cent, ik was er al bang voor. De Duitsers geraken duidelijk hun waar aan de straatstenen niet kwijt. We kunnen nu enkel hopen dat door het zeer warme weer het aanbod verder gaat slinken. Hoe dan ook, de operatoren in de voederfabrieken gaan een rustige tijd tegemoet.

Prognose: Gelijk tot lager, afhankelijk van de markt waarop het slachthuis georiënteerd is.

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 8 juli stegen de voorraden ruwe olie met 3,3 miljoen vaten tot 427,1 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 5,8 miljoen vaten tot 224,9 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 2,7 miljoen vaten tot 113,8 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 94,9 procent. Dat was 94,5 procent een week eerder.

Dit nieuws had nauwelijks impact op de oliekoers. Het reisje van Poetin richting Iran lijkt voor de markt van groter belang te zijn. Ik ben benieuwd welke wortel hij de Iraniërs gaat voor houden.

3. De beurs

De Europese aandelenmarkten daalden woensdag vanwege tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers. De Amerikaanse inflatie steeg in juni tot zijn hoogste niveau in 41 jaar. Op jaarbasis stegen de prijzen met 9,1 procent, tegen 8,6 procent een maand eerder, terwijl op maandbasis sprake was van een stijging met 1,3 procent  tegen 1,0 procent in mei.

De inflatiedata van gisteren hebben alle verwachtingen overtroffen en het lijdt geen twijfel dat de Fed nog agressiever zal zijn. Een inflatie van 9,1 procent maakt je ziek als consument en als centrale bankier. In de toekomst zullen we waarschijnlijk meer lawaai horen van Fed-functionarissen en marktverwachtingen.

In België weigert de topvrouw van Kind en Gezin op te stappen. Als vastbenoemde ambetantenaar is het blijkbaar te lastig of te duur om de dame te ontslaan. Vanaf nu wordt zij bijgestaan door een aantal crisismanagers.  Dat zullen mooie facturen worden.  Met 100 euro per uur zijn die mensen niet betaald.

De directeur komt thuis en ziet zijn vrouw in bed liggen met zijn boekhouder.

Zegt die directeur: "Wat moet dat hier? "

Zegt zijn vrouw: "Jouw achterstand bijwerken!"