Update van 14 februari 2023

1. De varkensprijzen

Vion wilt u verleiden met een geweldige liefdesverklaring onder de vorm van een prijsverhoging met maar liefst 12 cent. De onderdelen schieten ook door het dak. De hele keten doet dus mee. Er komt steeds meer paniek bij de lokale slachthuizen want de biggen verhuizen massaal naar Spanje en de omringende landen waar de PRRS lelijk huis houdt.

Prognose: hoger

2. De olie

Gisteren viel er weinig te beleven, de olie bleef hangen rond de 85-86 Dollar. Deze week komt de Opec nog met een bericht maar aan de lage volatiliteit te zien zal er weinig nieuws verteld worden.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn maandag in het groen geëindigd. Vooral Tech was in trek. Dit kwam door een dalende rente. Gezien de hawkish toon van de Fed vorige week zullen alle ogen gericht zijn op het inflatierapport over januari vandaag. Een hoger dan voorzien inflatiecijfer zal volgens handelaren meer op een trend dan op een eenmalige gebeurtenis lijken en kan een diepgaander effect hebben op de piekrente.

In België zijn we er sedert gisteren terug een stap op vooruit gegaan. Het Vlaamse parlement zal vanaf deze week geen alcohol meer toelaten onder de middagpauze. Let op, de geestrijke drank werd ook nog eens gratis verstrekt. Onze goede vriend Ben Weyts stond  enkele weken geleden dronken op het spreekgestoelte en dat heeft er gisteren toe geleid dat vanaf woensdag geen alcohol meer zal verstrekt worden in de koffiekamer. Het Vlaams parlement moet zowat het enige bedrijf geweest zijn dat dit nog toeliet. We worden niet alleen geregeerd door idioten maar ook nog eens door dronkenlappen.

Twee dronken kerels zijn 's avonds laat op weg naar huis en komen op de spoorrails terecht. Ze kruipen over de bielzen verder. 'Sjonge, wat een lange trap', zegt de een. 'O, maar ik hoor de lift al aankomen', zegt de ander.