Update van 13 september 2022

1. De varkensprijzen

Vion doet er een mager centje bij. De Nederlanders blijven zeer bescheiden met het verhogen van hun varkensprijs ondanks dat ze de beste exportkaarten hebben. De retail blijft moeilijk doen en koopt mondjesmaat in. Het zou kunnen dat er een iets groter aanbod genoteerd staat voor de komende weken en dat Vion hierop anticipeert. Hoe dan ook, de Belgen hebben flink hun best gedaan vorige week en volgens de berichten die we ontvingen is het einde nog niet in zicht. Hopelijk krijgen ze gelijk maar met de nuchtere Nederlanders wil ik toch rekening houden.

Prognose: Gelijk

2. De olie

Maandag stegen de olieprijzen behoorlijk. Hoewel coronalockdowns in China en de nog steeds verhoogde Russische olie-export de krapte op de wereldwijde oliemarkt op korte termijn waarschijnlijk zullen verminderen, verwachten we nog steeds dat de olietoevoer zal verkrappen en de prijzen zullen stijgen in de komende kwartalen", schreven strategen van UBS maandag in een analyse. Volgens de Zwitserse bank neemt de energievraag richting de wintermaanden sowieso toe.

Wat de olieprijzen momenteel ook ondersteunt zijn de moeizame onderhandelingen over een nieuwe atoomdeal met Iran. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben grote twijfels over de bereidheid van Teheran om de deal nieuw leven in te blazen.

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag flink hoger geëindigd.  De beleggers hopen dat de inflatie in de VS heeft gepiekt. Het antwoord op die vraag volgt vandaag als de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers verschijnen, waarbij gerekend wordt op een kleine daling van de consumentenprijzen op maandbasis. Vrijdag komen inflatiedata uit de eurozone.

In het Oost-Vlaamse Wetteren zitten ze met een sjoemelende commissaris. Het zoveelste schandaal op korte tijd voor de politie. Het is niet alleen Bart De Wever die iedere week een peloton flikken moet ontslaan.

Ken je het verschil tussen:

- de Federale Politie

- de Gerechtelijke Politie

- de Lokale Politie

Het zit zo:

- De eerste werkt met Interpol

- De tweede werkt met Internet

- De derde werkt met Jupiler