Update van 13 oktober 2022

1. De varkensprijzen

VEZG houdt het droog en dat is een goed signaal. Hier in België loopt het allemaal wat stroef maar het is geen drama. De kans dat we het gelijk houden is dan ook groot. In China blijven de varkensprijzen  verder oplopen en dat kan de Chinese overheid dwingen tot forse aankopen in het buitenland. Hopelijk kunnen we een graantje meepikken.

Prognose: We gaan voor een gelijke prijs

2. De olie

Olie werd woensdag tot 1,9 procent goedkoper. Oliekartel OPEC verwacht minder vraag naar olie dit jaar en volgend jaar, bleek uit een maandelijks rapport. Dat ondersteunt de recent gepresenteerde productieverlaging met 2 miljoen vaten per dag.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag weinig van hun plaats gekomen. Het belangrijkste nieuws kwam uit de VS. Daar werden de notulen van de vergadering van de Fed in september vrij gegeven. Er stond weinig nieuws in. De rente gaat verder omhoog in Amerika. Vandaag komt het echte inflatiecijfer op de borden. Dat zal meer vuurwerk geven.

In België heeft de premier een beleidsverklaring voorgelezen in het parlement. Het enige wat we weten is dat er terug met geld gesmeten wordt en dat men het grootste gedeelte hiervan wil recupereren via het belasten van overwinsten bij energiebedrijven. Ik wens ze veel succes. Die multinationals zullen hun advocaten wel even aan het werk zetten. Het sprookje van Hans Christian Andersen over “De nieuwe kleren van de keizer” is volop toepasbaar op deze regering. De keizer is naakt, leve de keizer!

Gisterenavond ging ik fietsen. Daarna nam ik uiteraard een douche en liep ik nog even naakt doorheen het huis. Helaas waren de gordijnen niet gesloten…

Deze morgen vroegen de buren aan mijn vrouw of ze toch zeker was dat ze niet met me getrouwd was omwille van m’n geld…