Update van 13 december 2022

1. De varkensprijzen

Vion houdt de prijs gelijk. Ook de deelstukken blijven mooi staan, hier en daar is er zelfs een plus. Al bij al ziet het er niet slecht uit en moeten we de prijs makkelijk kunnen handhaven. Kersttijd is een vredige periode, we mogen dan ook hopen dat de aankoop en de verkoop de strijdbijl begraven tot na Nieuwjaar.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De olie schoot gisteren in de namiddag flink omhoog. Dit was te wijten aan de stevige retoriek van Erdogan. Hij onderstreepte dit met het lanceren van enkele raketten. Het doel was de Grieken duidelijk maken dat ze maar beter Rhodos en Kos als Turks grondgebied beschouwen. De kans is groot dat vriend Poetin gevraagd heeft aan Erdogan om wat onrust te stoken. De olie is de laatste weken aan een redelijk dramatische neergang begonnen en dat is iets wat Poetin kan missen als kiespijn. Koken kost geld maar oorlog kost nog veel meer…

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,5 procent op 436,98 punten. De Duitse DAX liet ook een verlies zien van 0,5 procent op 14.306,63 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,4 procent bij een stand van 6.650,55 punten. De Britse FTSE sloot 0,4 procent lager op 7.445,97 punten. Later deze week komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit, een dag na de Federal Reserve. Naar verwachting wordt de belangrijkste rente donderdag met 50 basispunten verhoogd. Maar mogelijk verrast de ECB met een verhoging van 75 punten. Amerika ging met een behoorlijke winst de dag uit omdat de olieaandelen een mooie winst realiseerden en de verwachting geschapen werd dat de rentes in Amerika eind volgend jaar opnieuw zullen dalen.

Morgen komen de Marokkanen opnieuw in actie op de wereldbeker, ditmaal tegen de Fransen. Wat de uitslag ook mag worden, ruiten zullen aan diggelen gaan, auto’s vuur vatten.

Moest er iemand van de updatelezers morgen in Antwerpen, Brussel of Parijs zijn na de match, voor mij graag een paar Nikes maat 43,5. Adidas 43 is ook goed.

Dank u.