Update van 12 september 2023

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. Dat kon ook moeilijk anders aangezien zowel de Nederlanders als de Belgen met lagere prijzen werken dan de Duitsers. De vraag is natuurlijk hoe lang de Duitsers dit nog kunnen volhouden. De meeste slachthuizen aldaar schrijven met dieprode inkt en zoiets kan je niet eeuwig volhouden. Het lage aanbod aan varkens maakt er de oefening niet makkelijker op.

Prognose: Als de Duitsers niet zakken dan gaan wij ook niet plooien. Ik vraag me wel af wat er gebeurt mochten de Duitsers capituleren. Zakken we dan mee om de varkens vlotter kwijt te geraken of zorgt het lage aanbod toch voor hogere verkoopprijzen van het vlees en kunnen we terug de competitie aan. Spannend, woensdag weten we meer.

2. De olie

De olieprijzen stegen vorige week ruim 2 procent en in de afgelopen twee weken met zo'n 10 procent, nadat Saoedi-Arabië aankondigde dat het een productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag zal verlengen tot het einde van het jaar, terwijl Rusland ook zijn productieverlagingen verlengt. Gisteren was er even een pauze maar we noteren toch  91 Dollar. Later deze week verschijnen de maandelijkse olierapporten, op dinsdag van de OPEC en op woensdag van het Internationaal Energieagentschap.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn maandag hoger geëindigd onder aanvoering van techaandelen. Het belangrijkste economische cijfer voor de VS deze week zijn de Amerikaanse inflatiecijfers die waarschijnlijk alles zullen beïnvloeden, van aandelen en valuta tot vastrentende waarden en grondstoffenprijzen.

In België verbazen we ons over de prestaties van Evenepoel. Een off-day werd afgewisseld met een miraculeuze wederopstanding de dag erna. Niemand die het nog begrijpt. Volgens mij is Remco ’s avonds nog naar Santiago De Compostella geweest en heeft hij er drie keer op zijn knieën de rondgang gedaan.

Een pater en een non zijn op bedevaart. Het is winter. 's Avonds stoppen ze bij een klein hotelletje. Er is echter nog maar één kamer vrij. Omdat er niets anders op zit, nemen ze die maar.

Op de kamer begint de non zich uit te kleden, de pater doet hetzelfde. Ze hebben beiden eigenlijk wel goesting en op een gegeven moment opent de non het raam en begint haar poesje in te smeren met sneeuw. "Dat is voor mijn maagdenvlies, dan kan Ons-Lievrouwke niet zien dat we het gedaan hebben," legt ze uit. Op dat moment pakt de pater zijn paternoster en draait deze rond zijn edele delen . "Wa krijgen we nu?" vraagt de non. "Wel, als gij het gladdig maakt, dan doe ik mijn sneeuwkettingen aan!"