Update van 12 juli 2022

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. Dat is op zich de meest logische beslissing in deze markt. Lokaal loopt de afzet moeilijk maar dat is normaal als iedereen zich bruin laat bakken op de zuiderse stranden. Onze problemen, die van de Nederlanders, Denen en de Duitsers zijn dezelfde. Spanje neemt wel vlot varkens op en neigt eerder naar hogere prijzen. Het is nu af te wachten hoe VEZG zich gaat gedragen op woensdag en -of  Tonnies het aandurft met een huisprijs op de proppen komt.

Prognose: Gelijk als Tonnies met geen huisprijs komt anders zijn we weg voor een rondje afslag en dat kunnen we missen als kiespijn.

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag  een beetje lager gesloten vanwege hernieuwde maatregelen in China om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Amerikaanse president Joe Biden zal deze week Saoedi-Arabië bezoeken. Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk instemmen met het opendraaien van de oliekraan na het bezoek van Biden maar het land zal er waarschijnlijk naar streven dit te doen binnen de context van de huidige OPEC+ overeenkomst die loopt tot december. Dergelijke commentaar is weinig relevant, de olie bleef dan ook ter plaatse trappelen.

3. De beurs

Europese aandelenmarkten stonden maandag opnieuw in het rood vanwege zorgen over het stijgende aantal coronavirusgevallen in China en nieuwe maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Mijnbouwaandelen en de reissector werden het hardst getroffen in Europa.

Voorzichtigheid zal deze week waarschijnlijk het marktsentiment domineren, waarbij beleggers vooruitkijken naar de laatste Amerikaanse inflatiegegevens en de start van het cijferseizoen de komende dagen. Best spannend dus.

In België verzamelden onze idiote politici zich in Brussel om een nieuw pensioenstelsel uit te werken. In Wallonië woedt een opbod om de pensioenen zoveel mogelijk omhoog te trekken en de PS leidt de dans. Iemand die 10 jaar gewerkt heeft, heeft recht op 1500 Euro netto pensioen. Hoogdringend tijd dat ik die mensen eens ga uitleggen dat ik reeds 30 jaar dienst op de teller heb en dus een nettopensioen verwacht van 4500 Euro.

Werkende mensen vragen vaak aan gepensioneerde mensen wat hun dag zo leuk maakt. Als voorbeeld vertel ik hetgeen mijn vrouw en ik meemaakten, toen we laatst naar de stad gingen en een winkel binnen liepen. Nog geen tien minuten later stonden we weer buiten en zagen dat een politieagent een bon stond uit te schrijven wegens fout parkeren. Ik zei: “Kom op man, hij staat er net”. Maar de agent bleef rustig doorschrijven. Toen schold ik – geheel tegen mijn gewoonte in – de agent uit. De man keek me uitdrukkingsloos aan en begon een 2e bonnetje te schrijven. Vervolgens nam mijn vrouw het woord en maakte hem uit voor “dienstklopper”. De agent voltooide de 2e bon en stopte ook deze onder de ruitenwisser en begon ijverig te schrijven aan een derde exemplaar. Hoe meer we hem irriteerden, hoe meer papierwerk hij produceerde. Maar persoonlijk vonden we dat allemaal niet zo erg, want wij waren immers met de bus naar de stad gekomen. En zo proberen we er elke dag iets leuks van te maken, da’s belangrijk op onze leeftijd!!!