Update van 12 januari 2023

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk, Compaxo zakt met 3 cent en Tonnies die wist het gisterenavond nog niet. Dat is altijd een slecht teken.  Het aanbod aan varkens krimpt de komende weken en dat zet de slachthuizen onder druk. De retail wil niet méér betalen en de kosten lopen langs alle kanten op. De vraag waar we mee blijven worstelen is hoe hard ze de strijd om de slachthaak willen voeren en of deze gevoerd wordt op de rug van de producent. VZEG plooit niet en geeft aan dat er geen varken teveel is. Barst de oorlog los of houdt men het been stijf omdat er per saldo bij een hogere prijs toch niet meer varkens zullen zijn. De economen bij de slachterijen draaien ongetwijfeld overuren om te berekenen waar het optimum ligt.

Prognose: Gelijk tot wat lager.

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gestegen, net als de capaciteitsbenutting van de raffinaderijen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 6 januari stegen de voorraden ruwe olie met 19,0 miljoen vaten tot 439,6 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 4,1 miljoen vaten tot 226,8 miljoen vaten.  En de voorraden stookolie en diesel daalden met 1,1 miljoen vaten tot 117,7 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 84,1 procent. Dat was een week eerder 79,6 procent. We mogen dit als zeer laag beschouwen.

De olie trok zich van het bericht niks aan en ging samen met de beurzen omhoog.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. De cocktail van dalende inflatiecijfers en rentes laat de beurzen openbloeien. Of die hoop gerechtvaardigd is zal vandaag blijken. Beleggers kijken uit naar de maandelijkse Amerikaanse inflatiecijfers die deze middag verschijnen en het aanstaande cijferseizoen dat vrijdag van start gaat met een reeks bedrijfsrapporten van grote Amerikaanse banken, waaronder Bank of America, JP Morgan en Citigroup.

In België is het belangrijkste nieuws dat we onze vakantiedagen kunnen recupereren als we ziek worden in die periode. Het idee komt uiteraard uit de koker van een Waalse socialist die het als zijn taak ziet om de werkgevers zoveel mogelijk te pluimen.  Waar gaan we naartoe…Op vakantie?

Een man zit aan tafel in een restaurant, de ober komt aan zijn tafel. De man ruikt aan zijn vork en vraagt:

"Is de dagschotel kip vandaag?"

Verontwaardigd antwoord de ober:

"Ja dat klopt."

"Nou doet U die mij maar."

De volgende dag zit de man er weer, de ober komt, ruikt weer aan zijn vork en vraagt:

"Staat er vandaag iets met ragout op het menu?"

"Ja dat klopt", reageert de ober verbaasd. "Nou, doet U mij de ragout maar."

Derde dag, zelfde verhaal en de man raadt dat de dagschotel vis is. De ober gaat naar de chef-kok en vertelt het verhaal. De chef is boos en roept Brigitte bij hem.

"Brigitte, stop deze vork eens in je slip!"

Vervolgens legt de ober de vork op de tafel van de man. Even later verschijnt de man aan zijn tafel, zelfde ritueel, ruikt aan zijn vork en zegt:

"Oh werkt Brigitte hier ook?"