Update van 11 oktober 2022

1. De varkensprijzen

Vion gaat 4 cent naar beneden en sluit zich aan bij het peloton Nederlandse slachterijen dat vorige week al de weg naar het zuiden zocht. Het wordt nu aartsmoeilijk om een voorspelling te doen. Enerzijds heb je Vion dat voorlopig geen bodem onder de markt legt en anderzijds heb je de BPG groep die vrijdag meldde dat de varkensprijzen in Frankrijk stijgende zijn en de karkasverkoop het eigenlijk ook redelijk doet. Ergens heb je de indruk dat we er zijn maar ook nu geven de Nederlanders terug aan dat het niet van een leien dakje loopt.

Prognose: hopelijk gelijk

2. De olie

Na de spectaculaire stijging van vorige week nam de olieprijs gisteren even een adempauze. In de voormiddag was een nog een piek tot 98 dollar maar na de slotbel in Europa viel deze terug naar 95 dollar.

3. De beurs

De Europese beurzen volgden het spoor van Azië waar de indexen maandag onder druk stonden, onder meer vanwege zwakke inkoopdata uit China die in het weekend verschenen.  Afgelopen weekend werd bekend dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector in september is gedaald van 55 naar 49,3 punten, wat duidt op krimp. Woensdag wordt D-day. Dan krijgen we een eerste zicht op de inflatie in Amerika. Als deze meer is opgelopen dan verwacht dan zullen de bodems opnieuw getest worden.

In België wordt de begroting getest. Onze regering die het nodig vond om de salarissen van de ambtenaren te verhogen met 7% naast de reeds verkregen 8% (jawel 15% totaal!) aan indexaanpassingen komt tot de vaststelling dat de zakken toch niet oneindig diep zijn. Petra De Sutter wil de verhoging deels terug draaien. Dergelijke verhogingen zijn een slag in het gezicht van al wie zelfstandig ondernemer is en in de private sector werkt. In Rusland is het de gewoonte om ambtenaren in tijden van oorlog geen of een verlaagd salaris te geven. Je kan ze ook naar het front sturen natuurlijk. Dichterbij (Nederland en Duitsland) wordt het ambtenarenapparaat op dieet gezet in tijden van crisis. Hier doet men net het omgekeerde…Straks zijn we het Griekenland aan de Noordzee.

Er komt dit jaar definitief geen kerststal in het parlement te staan.

Dit is niet vanwege een geloofsovertuiging, maar het bleek onmogelijk te zijn om 3 wijzen te vinden.

De zoektocht naar de maagd gaat nog door…

1 ding was wel al gelukt, er waren genoeg ezels om de stal te vullen.