Update van 11 mei 2023

1. De varkensprijzen

VEZG gelijk, dat is de meest logische uitkomst. Internetbeurs heeft wel bakzeil moeten halen en verlaagde met 5 cent. Na de enthousiaste +9 van vrijdag is dat ook normaal.

Prognose: gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. In de week eindigend op 5 mei stegen de voorraden ruwe olie met 3 miljoen vaten tot 462,6 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden echter met 3,2 miljoen vaten tot 219,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 4,2 miljoen vaten tot 106,2 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91 procent. Dat was een week eerder 90,7 procent. De olie zakte wat na deze berichtgeving maar vooral het inflatiecijfer in Amerika duwde de olie kopje onder.

3. De beurs

De aandelenbeurzen op Wall Street zijn woensdag overwegend hoger gesloten na inflatiecijfers voor april die min of meer conform verwachting waren. Het inflatierapport liet zien dat de prijsdruk iets afnam, zoals was voorzien. De inflatie daalde in april naar 4,9 procent, van 5,0 procent, en de kerninflatie bleef staan op 5,5 procent. Er was gerekend op ongewijzigde cijfers. De inflatie daalt nu voor de tiende maand op rij maar ligt nog wel ruim boven de doelstelling van de Federal Reserve. De centrale bank verhoogde de rente bij de vorige vergadering voor de tiende keer op rij en hintte op een pauze.

In België waren de resultaten van AB Inbev boven verwachting. Blijkbaar lusten we vooral speciaalbieren en deze genereren betere marges.

Op een avond kwam Harry zijn stamcafé binnen en zegt: ”Wim geef me snel een groot glas bier, ik heb net ruzie gehad met het vrouwtje.” “Oh ja zegt Wim, en hoe is het deze keer verlopen?” “Toen het voorbij was kwam ze op handen en voeten bij mij gekropen.” “Echt waar” zegt Wim, “dat is verrassend! En wat zei ze toen?” Ze zei: “Kom onder dat bed vandaan vuile schijterd!”