Update van 11 augustus 2022

1. De varkensprijzen

De Varkensprijzen: VEZG verhoogt met 8 cent. Ik had liever vorige week 4 cent gezien en deze week nog eens 4 maar door de koehandel met Tonnies kregen we vorige week niks. Gelukkig wordt dat deze week volledig goed gemaakt. Ik heb niks toe te voegen aan de commentaar van dinsdag. Het loopt als een trein. Varkens tekort, lagere slachtgewichten, een goede export op China van Nederland en Denemarken, en de warmte die nog even blijft.

Prognose: hoger!

2. De olie

De olie:  De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 5 augustus stegen de voorraden ruwe olie met 5,5 miljoen vaten tot 432,0 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden met 5,0 miljoen vaten tot 220,3 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 2,2 miljoen vaten tot 111,5 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 94,3 procent. Dat was 91,0 procent een week eerder.

Zoals verwacht was het inflatiecijfer in Amerika veel belangrijker en veerde de olie op na de bekendmaking hiervan.

3. De beurs

De beurs: De Europese aandelenmarkten vonden steun in hoopgevende Amerikaanse inflatiedata. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de consumentenprijzen in juli minder hard zijn gestegen. Op maandbasis maakte de inflatie een pas op de plaats tegen een stijging van 1,3 procent in juni. De inflatie op jaarbasis daalde van 9,1 procent naar 8,5 procent. De volgende rentevergadering van de Fed in september is nog ver weg en er komen nog meer cijfers aan maar met de cijfers van vandaag neemt de speculatie op een renteverhoging van 75 basispunten vermoedelijk af en rekent de markt weer meer op 50 basispunten. De Amerikaanse beurs zag het helemaal zitten en ging vlot hoger.

In België is er maar 1 zorg en dat is water. Gisteren was er een prof van de Antwerpse universiteit op de radio die ons met al zijn wijsheid aanraadde om geen auto’s meer te wassen en het gazon niet te besproeien. Ik vraag me af hoe die ooit zijn doctoraatsdiploma gehaald heeft?

Ik heb nog iets anders vastgesteld: Bij deze hitte wordt er minder vreemd gegaan omdat het gras aan de overkant toch niet groener is.

Dit lijkt me het ideale onderwerp voor een doctoraatsstudie en een verdere promotie tot prof.