Update van 10 oktober 2023

1. De varkensprijzen

Vion blijft knabbelen aan de prijs. -3 cent is ons deel. Eigenlijk valt dit mee als je ziet welke huisprijzen in Duitsland vorige week gepresenteerd werden. De pijnpunten blijven dezelfde. De afzet op de verre exportbestemmingen droogt op door goedkopere varkens op de wereldmarkt. Het vijfde kwartier is niet verkoopbaar en dus een last in plaats van een lust. Hier lokaal blijft het aanbod laag, de gewichten zijn ook iets minder en er zit nauwelijks vlees in de vriezers. Door die marktomstandigheden blijven we dan ook redelijk op niveau. Een aantrekkende export, geholpen door een zwakke Euro kan het tij keren maar wanneer dit zal gebeuren blijft een vraagteken.

Prognose: waarschijnlijk zetten we de salamicrash verder, dus opnieuw een schelletje er af.

2. De olie

De olieprijzen stegen aan het begin van gisterenochtend met meer dan 4 procent. Het risico zit bij Iran dat eigenlijk de grootste sponsor is van Hamas en hierdoor in het vizier loopt van een aantal landen die wel eens een  boycot op Iraanse olie zouden kunnen instellen.

Simon Wiersma, investment manager bij ING, noemde de stijging van de olieprijs een typische Pavlov reactie. "In tegenstelling tot wat er vijftig jaar geleden in het Midden-Oosten gebeurde tijdens de Jom Kipoer-oorlog, is Saoedi-Arabië niet direct betrokken bij het conflict. Voorlopig zien we geen grote veranderingen tussen vraag en aanbod van olie", benadrukt de expert van ING.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag na een terughoudende start hoger geëindigd. Europa schrok gisteren meer en eindigde lager maar zal vandaag Wall-Street bij opening waarschijnlijk bijtreden.

Het was een relatief rustige handelsdag omdat in de Verenigde Staten Columbus Day en Indigenous People Day werden gevierd. De obligatiemarkten waren maandag daarom gesloten. Vandaag zien we opnieuw rentes verschijnen.

In België is de begroting het belangrijkste item. De Croo en co durven aan geen heiligenhuisjes te raken en trachten met wat spuug en paktouw de boel aan elkaar te hangen om door Europa niet gestraft te worden. De rekening komt na de verkiezingen onder de vorm van belastingen, dan wordt het honger lijden.

Een Mercedes stopt voor een rood verkeerslicht.

Een dakloze klopt op zijn ruit en zegt: "ik heb honger."

De bestuurder kijkt op zijn uurwerk en antwoordt: "dat is heel normaal, het is middag, ik heb ook honger."