Update van 10 november 2022

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk. Ook Tonnies houdt zich aan de afspraak en verlaagt niet. Compaxo geeft zelf een klein positief signaal af en verhoogt met één cent. De markt lijkt iets vriendelijker te worden maar of dit volgende week in een opwaartse beweging wordt omgezet dat zullen we nog moeten zien.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 4 november stegen de voorraden ruwe olie met 3,9 miljoen vaten tot 440,8 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 900.000 vaten tot 205,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 500.000 vaten tot 106,3 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 92,1 procent. Dat was 90,6 procent een week eerder. De reactie hierop was vrij heftig: de olie zakte met 2.5% maar daar zal de slechte beursdag ook niet vreemd aan geweest.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden lager terwijl beleggers wachtten op de resultaten van de tussentijdse verkiezingen om te zien of de Republikeinen de controle over beide kamers van het Congres zullen overnemen. Onzekerheid is nooit goed voor beurzen en prompt werden aandelen gedumpt. Ook Europa deelde in de klappen maar dat was in mindere mate.

In België hebben we nog eens gestaakt zoals in die goede oude tijd. De vakbonden hebben eventjes laten weten dat ze er nog zijn en het plebs is gelukkig want mits een dagje verlof op donderdag is het weekend nu 5 dagen lang. Ondertussen geniet onze premier van de Egyptische zon. Hij hield er op de klimaatconferentie een “wollige toespraak” volgens de kranten. Nou als je ergens best niet te wollig bent dan is het onder een Egyptische zonnetje in een verschroeiende woestijn. Misschien dat hij daarna wat afkoeling gezocht heeft met een verfrissende duik in de Rode Zee.

In ieder geval help ik hem met het bereiken van zijn doelstellingen. Gisterenavond liep ik door de buurt bij ons en heb ik alle stekkers uit de E-auto’s getrokken. Dat spaart stroom…

#doenhetsamen