Update van 10 augustus 2023

1. De varkensprijzen

Duitsland houdt het gelijk. Vorige week waren er al stemmen die zeiden dat de daling van 10 cent goed zou zijn voor 2 weken. Hoe we dit moeten interpreteren dat is een andere zaak. Is deze correctie genoeg om de nog resterende vakantieperiode uit te zweten of komt er nog een daling? Ik heb niet de indruk dat er veel varkens blijven liggen zijn deze week, dat was 2 weken geleden toch even anders bij een aantal slachthuizen. Het wordt dus koffiedik kijken deze week wat de prijzen betreft. Volgende week valt er een slachtdag uit en dat geeft de slachthuizen iets meer macht om de prijs te drukken.

Prognose: Gelijk tot ietsje lager

2. De olie

Een krappere aanvoer, met name gedreven door vrijwillige bezuinigingen van Saoedi-Arabië en Rusland, was oorzaak van de stijgende olieprijs de afgelopen zes weken. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 4 augustus zijn gestegen met 5,9 miljoen vaten tot 445,6 miljoen vaten. Een week eerder daalden de voorraden juist nog met 17,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden afgelopen week met 2,7 miljoen vaten tot 216,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,7 miljoen vaten tot 115,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 92,7 naar 93,8 procent. Het American Petroleum Institute zei dinsdag laat al dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen met 4,1 miljoen vaten, terwijl de voorraden benzine en destillaat daalden. Als u er een grafiek bij neemt dan zit rond het niveau van 88 Dollar een gigantische weerstand. Mochten we hier door gaan dan ligt de weg naar de 100 Dollar open.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. De markt is in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers, die vandaag verschijnen. Het nieuws over dalende consumentenprijzen in China, die in juli op jaarbasis daalden met 0,3 procent, viel samen met zwakke Chinese handelscijfers een dag eerder en wakkerde de bezorgdheid aan dat de groei hapert in de op één na grootste economie ter wereld. Handelaren merkten echter ook op dat de deflatoire druk vanuit China kan helpen om de inflatie in de VS en elders verder te verminderen, waardoor centrale banken binnenkort kunnen stoppen met het verhogen van de rente. Dus de beurs kan vandaag al terug opveren. Europa hield de voeten droog maar was de dag ervoor al onderuit gegaan.

In België blijkt dat landgenoten uit de lgbtqia+-gemeenschap veel minder gelukkig zijn dan hetero’s volgens een enquête van ‘Het Laatste Nieuws’ en VTM Nieuws, naar aanleiding van de Antwerp Pride deze week. Nou, als je het feestje ziet op de voorpagina dan is daar weinig van aan.

Een man ziet hij ineens een groot bord staan met de tekst: 'Pas op voor homo's!' Hij kijkt om zich heen, maar ziet niets, loopt door, ziet weer een groot bord met dezelfde tekst, en weer een, het is een hele serie. De borden worden wel steeds kleiner en lager, maar de tekst blijft hetzelfde. Uiteindelijk komt hij bij een heel klein bordje, moet diep bukken om te lezen: 'We hebben je gewaarschuwd!'