Update van 1 juni 2023

1. De varkensprijzen

Vion verhoogde dinsdag slechts met 3 cent. Compaxo bewandelt hetzelfde pad. Dit toont aan dat de druk van de retail immens is op dit ogenblik. VZEG schaart zich achter de visie van de Nederlanders en houdt het na de stijging van vorige week voor bekeken. VZEG blijft dan ook gelijk.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten nadat zwakke economische cijfers uit China de zorgen over de vraag van één van 's werelds grootste importeurs versterkten. Uit officiële cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese industrie in mei nog harder is gekrompen, terwijl de groei in de dienstensector vertraagde. Op 4 juni komt OPEC+ bijeen. De minister van energie van Saoedi-Arabië waarschuwde eerder deze maand dat short sellers "op moeten passen". Analisten interpreteerden de opmerkingen als een waarschuwing dat een nieuwe ronde van productieverlagingen in het verschiet zou kunnen liggen. Het mocht niet baten, de olie zocht voor de derde keer in 2 maand de bodem van 72 Dollar op.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten. De angst voor een groeivertraging is toegenomen nu de laatste data uit China een haperend herstel laten zien. Op macro-economisch vlak staan vandaag in de VS een zestal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de arbeidskosten in het eerste kwartaal, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices, de bouwuitgaven en de wekelijkse olievoorraden.

In België moet we dringend met z’n allen veranderen van geslacht. We krijgen om alles een beetje te verwerken 20 extra dagen verlof gedurende de periode dat de transitie duurt. Aangezien dit al snel 2,5 tot 3 jaar in beslag neemt is dat een aardig meegenomen voordeel los van de tijd dat je op de ziekenkas staat wegens de verbouwingswerken en uiteraard blijft het “gewone verlof” behouden.

Na een flinke sexpartij:

Zij: “Ik zag dat je besneden bent”

Hij: “ Nee hoor, slijtage!”