Update van 1 december 2022

1. De varkensprijzen

VEZG doet er 5 cent bij. De varkens vliegen de deur uit. Er lijkt toch wat paniekstemming te zijn aan het varkensfront. De karkasgewichten zakken en de handelaren wordt gevraagd om de varkens naar voor te halen. Hopelijk zorgt deze situatie voor het vermijden van een prop rond nieuwjaar dan kan het nieuwe jaar met een positieve noot aangevat worden.

Prognose: Hoger

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.In de week eindigend op 25 november daalden de voorraden ruwe olie met 12,6 miljoen vaten tot 419,1 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 2,8 miljoen vaten tot 213,8 miljoen vaten.En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 3,5 miljoen vaten tot 112,6 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 95,2 procent. Dat was een week eerder 93,9 procent. De schrok toch van het lage voorraadpeil en schoot 2.5% hoger.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Het sentiment werd ondersteund door de hoop dat China zijn strenge coronabeleid zal versoepelen en nadat uit data bleek dat de inflatie in de eurozone voor het eerst sinds medio 2021 op jaarbasis is gedaald. De markt kreeg een extra boost omdat Fed-voorzitter Jerome Powell suggereerde dat de Amerikaanse centrale bank de rente in december tijdens de volgende beleidsvergadering waarschijnlijk met een half procentpunt zal verhogen. Amerika knalde omhoog.

In België zijn we in de ban van nieuwe treinstakingen. De ene staking is nog maar afgelopen of de andere staat al voor de deur. Hoewel dit overheidspersoneel voor de vijfde maal dit jaar 2% opslag krijgt wegens het overschrijden van de spilindex is de compensatie te laag. Sommigen willen ook beter materiaal en minder uren werken. Die mannen moesten eens varkenshouders zijn…

Vanavond zullen de Rode Duivels niet spelen. Alle wedstrijden worden afgelast.

Er wordt regen verwacht en ze zijn bang dat er een regenboog verschijnt.